Viola
-5 °C
-2 °C

Aláírásgyűjtés Kucsma ellen

MTI
2003.09.21. 10:28
Aláírásgyűjtést kezdeményezett Leonyid Kucsma elnök elmozdítása érdekében az ellenzéki Ukrán Néppárt, miután az ország érdekeivel ellentétesnek ítéli meg az Oroszországgal, Fehéroroszországgal és Kazahsztánnal a közös gazdasági térségről aláírt pénteki megállapodást.

A párt vezetői nyílt levélhez kezdték meg az aláírásgyűjtést, amelyben felszólítják a parlamentet, kezdeményezzen alkotmányos vádeljárást Leonyid Kucsma elnök ellen - jelentette be szombaton a párt.

"Az Ön részvétele az úgynevezett közös gazdasági térség megteremtésében olyan feltételek mellett, amelyek ellentmondanak Ukrajna alkotmányának, törvényeiknek, nemzetközi kötelezettségeinek és az Ön által meghirdetett európai integrációs irányvonalnak, kiváltják az ukrán állampolgárok elégedetlenségét..." - áll az Ukrajinszka Pravda című internetes kiadvány által ismertetett nyílt levélben.

Az akcióhoz az Ukrán Néppárton kívül a Viktor Juscsenko volt kormányfő vezette Mi Ukrajnánk jobboldali pártszövetség több más pártja is csatlakozott. Borisz Taraszjuk volt külügyminiszter, az Ukrajnai Népi Mozgalom (Ruh) elnöke kijevi sajtóértekezletén kijelentette: a közös gazdasági térségről aláírt megállapodás egyértelműen politikai terv, amelyben mindenekelőtt a választás előtt álló Oroszország érdekelt.

Ukrajna, Oroszország, Fehéroroszország és Kazahsztán államfői pénteken Jaltában megállapodást írtak alá, amely a áruk, a tőke és a munkaerő szabad mozgását, valamint közös vámtarifákat irányoz elő a négy ország között - emlékeztet az AP amerikai hírügynökség.

Több ellenzéki párt próbálkozott 2000 szeptembere óta tüntetésekkel, alkotmányos vádeljárásra való felhívással és bírósági vádemeléssel elérni az elnök távozását. Leonyid Kucsma második elnöki mandátuma 2004 őszén jár le.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!