Árpád
-2 °C
4 °C

Irak elismeri a kuvaiti határt

MTI
2003.09.21. 13:46
Évtizedeken át tartó vita után Irak átmeneti kormányzótanácsa végérvényesen elismeri közös határát Kuvaittal.

Irak teljes egészében tiszteletben tartja Kuvaitot és határait - jelentette ki Ahmed Csalabi, az átmeneti kormányzótanács elnöke vasárnap Kuvaitban. Mindkét ország népe "közös sorsban osztozott a törvénytelenség és a rombolás áldozataként" Szaddám Huszein uralma alatt - mondta a KUNA hírügynökségnek, és hozzátette: Irak jószomszédi viszonyra törekszik az emírséggel.

A bagdadi kormány Irak 1932-ben elnyert függetlensége óta az államterület részének tartja Kuvaitot. Szaddám Huszein parancsára iraki csapatok 1990-ben bevonultak Kuvaitba, ahonnan a következő évben nemzetközi katonai szövetség űzte ki az iraki katonákat. 1994-ben Bagdad hivatalosan elismerte ugyan az ENSZ 833. számú határozatát, amely rögzítette a határt, de iraki kormánytagok ezután is következetesen úgy nyilatkoztak, hogy Kuvaitot Irakhoz tartozónak tekintik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?