Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Háborúellenes tüntetések Moszkvában

MTI
2003.09.21. 14:24
Két háborúellenes tüntetést is rendeztek a hét végén Moszkvában, az egyik résztvevői az amerikai csapatok Irakból való kivonását követelték Washingtontól, a másikon a csecsenföldi hadműveletek azonnali leállítására szólították fel a Kremlt .

Az iraki háború elleni megmozdulást szombat este az amerikai nagykövetség előtt rendezték. Az iraki és általában az "üzleti háborúk" elleni tüntetésen a rendező Liberális Demokrata Párt (LDPR) szerint háromezren vettek részt. A demonstrálók orosz és angol nyelvű háborúellenes plakátokkal "üzentek".

A tüntetésen szónokló Alekszej Mitrofanov, az LDPR parlamenti képviselője követelte, hogy a "piszkos olajdollárokkal beszennyezett " George Bush amerikai elnök vonja ki tankjait és rakétáit Irakból. Szavai szerint lehet, hogy Irakban szigorú katonai rezsim volt, de "azt legalább az irakiak maguk választották", és senkinek sincs joga rájuk kényszeríteni a saját akaratát.

A másik, szintén szombat esti tüntetést a Lubjanka téren, az orosz titkosszolgálat épületétől nem messze tartották. A többezres megmozdulás részvevői valódi, nem csak papíron létező csecsenföldi békefolyamatot követeltek. A tiltakozók - közöttük ismert művészek, írók - egyetértettek: az, ami Csecsenföldön zajlik, a józan ész meggyalázása és kigúnyolása.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!