Szilárda
-4 °C
3 °C

Kovács László Simon Peresz 80. születsénapján

MTI
2003.09.21. 19:34
Széles nemzetközi részvétellel zajlik a 80 éves Simon Peresz születésnapjának ünneplése Izraelben.

Számos jelenlegi és volt államfő, miniszterelnök, egy sor külügyminiszter és sok szociáldemokrata politikus érkezett, hogy köszöntse az izraeli államférfit, akinek a neve összekapcsolódott Izrael demokratikus fejlődésével, országa biztonságának megteremtésével, mindenekelőtt a közel-keleti békefolyamattal, amelyért most is aktívan dolgozik.

Kovács László, aki ugyancsak jelen van a rendezvényen, elmondta, hogy az ünnepség hangulata Mahmúd Abbász palesztin miniszterelnök lemondása, és a kiújult harcok miatt kevésbé bizakodó.

Kovács szerint a nemzetközi közösségnek, mindenekelőtt az Európai Uniónak le kell vonnia azt a tanulságot, hogy sokkal erősebb nemzetközi támogatást kell adni a kijelölt utódnak, Ahmed Koreinek (Abu Alának). Mint mondta, ezt az állsápontot többen is képviselték.

A magyar külügyminiszter Móse Kacav izraeli álamfővel folytatott különbeszélgetésen emlékeztette az izraeli az államfőt, hogy Budapesten a jövő év április közepén, az első magyarországi gettó felállításának 60. évfordulóján nyitják meg a Páva utcai zsinagógát, az ottani holokausztmúzemot és dokumentációs központot , s erre várják őt. Kacav megerősítette magyarországi látogatási szándékát és a részvételét az ünnepélyes megnyitáson.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!