Magdolna
18 °C
27 °C

Volt jugoszláv kormányfő lehet a koronatanú Milosevic perében

MTI
2003.09.22. 14:44
Ante Markovic, az 1991 decemberében lemondott jugoszláv miniszterelnök koronatanú lehet a Milosevic-perben a volt jugoszláviai háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszéken, írta hétfői számában a Vjesnik című zágrábi újság.

A konzervatív horvát napilap szerint a politikától teljesen visszavonult, jelenleg Grazban üzletemberként működő Ante Markovic 12 évi hallgatás után az utolsó tanúk egyike lesz a maratoni Milosevic-perben, és értékes információkat szolgáltathat arról, hogyan tervezte a vádlott a volt Jugoszlávia tagköztársaságai elleni véres hadjáratát.

A boszniai születésű horvát Ante Markovic eredetileg mérnök volt. Jugoszláv kormányfőként 15 hónap alatt sikerült 2,8 százalékosra fékeznie az akkor már 2600 százalékos hiperinflációt és 8,5 milliárd dollár devizatartalékot teremtenie.

Markovic a hadi költségvetés miatt nyújtotta be lemondását 1991 decemberében, amikor senki sem támogatta már a lángokban álló Jugoszláviában, sem a katonaság, sem a rendőrség, sem a szlovénok, sem a horvátok, sem a szerbek.

Lemondásával örökre meghalt a Titói Jugoszlávia eszméje. Ante Markovic annak a véres politikának az áldozatává vált, amely ellen minden erejével küzdött, és most a Milosevic-perben értékes adatokkal szolgáló koronatanú lehet, írta a Vjesnik.