Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Volt jugoszláv kormányfő lehet a koronatanú Milosevic perében

MTI
2003.09.22. 14:44
Ante Markovic, az 1991 decemberében lemondott jugoszláv miniszterelnök koronatanú lehet a Milosevic-perben a volt jugoszláviai háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszéken, írta hétfői számában a Vjesnik című zágrábi újság.

A konzervatív horvát napilap szerint a politikától teljesen visszavonult, jelenleg Grazban üzletemberként működő Ante Markovic 12 évi hallgatás után az utolsó tanúk egyike lesz a maratoni Milosevic-perben, és értékes információkat szolgáltathat arról, hogyan tervezte a vádlott a volt Jugoszlávia tagköztársaságai elleni véres hadjáratát.

A boszniai születésű horvát Ante Markovic eredetileg mérnök volt. Jugoszláv kormányfőként 15 hónap alatt sikerült 2,8 százalékosra fékeznie az akkor már 2600 százalékos hiperinflációt és 8,5 milliárd dollár devizatartalékot teremtenie.

Markovic a hadi költségvetés miatt nyújtotta be lemondását 1991 decemberében, amikor senki sem támogatta már a lángokban álló Jugoszláviában, sem a katonaság, sem a rendőrség, sem a szlovénok, sem a horvátok, sem a szerbek.

Lemondásával örökre meghalt a Titói Jugoszlávia eszméje. Ante Markovic annak a véres politikának az áldozatává vált, amely ellen minden erejével küzdött, és most a Milosevic-perben értékes adatokkal szolgáló koronatanú lehet, írta a Vjesnik.