Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Túl sok lőfegyver van a svájciak kezében

MTI
2003.09.23. 13:42
Valamennyi lőfegyver központi nyilvántartásba vételét irányozza elő Svájcban a fegyvertartási törvénynek az a módosítása, amelyet az igazságügy- és rendőrminisztérium dolgozott ki. Ruth Metzler, a javaslatot kidolgozó minisztérium vezetője néhány nappal korábbi sajtónyilatkozatában nyugtalanítónak nevezte, hogy a körülbelül 7 milliós lélekszámú Svájcban sok fegyver van lakossági tulajdonban; pontos adat nem áll a hatóságok rendelkezésére. A miniszter 1 és 3 millió közöttire becsülte a lőfegyverek számát.

Elmondta, hogy a tervezet szerint egységes elektronikus fegyvernyilvántartást vezetnének be, amelynek keretében az egyes kantonok nyilvántartási rendszerét összekapcsolnák egymással, s biztosítanák az internetes fegyverregisztráció lehetőségét is.

A Neue Zürcher Zeitung című svájci napilap keddi számában emlékeztetett arra, hogy 1999-ben fogadták el a ma is érvényben levő fegyvertartási törvényt, amelyet azonban már két éve felülvizsgálnak. A minisztérium módosító indítványa a tervek szerint még az idén a parlament elé kerülhet, a módosított törvény pedig egy év múlva léphet életbe. A napilap szerint egységes rendszerben rögzítenék a vásárolt fegyver típusát, számát és a vásárló adatait, függetlenül attól, hogy a fegyver a kereskedelmi hálózaton vagy a magánforgalomban cserél gazdát.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?