Marcell
19 °C
32 °C

Túl sok lőfegyver van a svájciak kezében

MTI
2003.09.23. 13:42
Valamennyi lőfegyver központi nyilvántartásba vételét irányozza elő Svájcban a fegyvertartási törvénynek az a módosítása, amelyet az igazságügy- és rendőrminisztérium dolgozott ki. Ruth Metzler, a javaslatot kidolgozó minisztérium vezetője néhány nappal korábbi sajtónyilatkozatában nyugtalanítónak nevezte, hogy a körülbelül 7 milliós lélekszámú Svájcban sok fegyver van lakossági tulajdonban; pontos adat nem áll a hatóságok rendelkezésére. A miniszter 1 és 3 millió közöttire becsülte a lőfegyverek számát.

Elmondta, hogy a tervezet szerint egységes elektronikus fegyvernyilvántartást vezetnének be, amelynek keretében az egyes kantonok nyilvántartási rendszerét összekapcsolnák egymással, s biztosítanák az internetes fegyverregisztráció lehetőségét is.

A Neue Zürcher Zeitung című svájci napilap keddi számában emlékeztetett arra, hogy 1999-ben fogadták el a ma is érvényben levő fegyvertartási törvényt, amelyet azonban már két éve felülvizsgálnak. A minisztérium módosító indítványa a tervek szerint még az idén a parlament elé kerülhet, a módosított törvény pedig egy év múlva léphet életbe. A napilap szerint egységes rendszerben rögzítenék a vásárolt fegyver típusát, számát és a vásárló adatait, függetlenül attól, hogy a fegyver a kereskedelmi hálózaton vagy a magánforgalomban cserél gazdát.