Árpád
-2 °C
4 °C

Lockerbie: fellebbez a líbiai elítélt ügynök

MTI
2003.09.23. 21:01
Fellebbezést nyújtott be két éve kirótt életfogytiglani börtönbüntetése ellen az az egykori líbiai titkosügynök, akit a másfél évtizeddel ezelőtt lockerbie-i légi merényletben talált bűnösnek az eljáró skót bíróság. A Lockerbie-ügyben 2001. december 31-én született meg az ítélet: az egyik vádlottat, Abdel Baszet Ali al-Megrahi volt líbiai ügynököt bűnösnek mondta ki és életfogytiglani börtönre ítélte, a másikat, Al Amin Kalifa Fhimát felmentette a Hollandiában összeült skót bíróság. Az ítélet idején 48 éves Megrahi Skóciában, a glasgow-i Barlinnie börtönben tölti büntetését.

Megrahi brit ügyvédje azonban kedden közölte: jogorvoslati kérelemmel fordul a skót bűnügyi felülvizsgálati bizottsághoz. A jogi képviselő kijelentette: olyan új bizonyítékok merültek fel, amelyek annak idején nem kerültek az eljáró bíróság elé. Ezeket azonban nem volt hajlandó részletezni, csak annyit mondott: az új információk alátámasztják Megrahi ártatlanságát, amelyet az elítélt mindig is hangoztatott. A fellebbezést alig néhány nappal azután jelentették be, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa megszavazta a Líbia ellen a merénylet után bevezetett nemzetközi szankciók feloldását.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?