Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Újabb amerikai csapatokat küldenek Irakba

MTI
2003.09.27. 09:50
Újabb 15 ezer katonának jelezte az Egyesült Államok katonai vezetése pénteken, hogy hamarosan Irakba kell utazniuk szolgálatra.

Az amerikai hadsereg olyan körülmények között rendelte el 10 ezer katona ilyen irányú kiképzésének jövő heti megkezdését és további ötezer főnyi csapat készenlétbe helyezését, amikor más országok húzódoznak attól, hogy katonailag részt vegyenek az iraki rendezésben - jelentette a Reuters hírügynökség.

A pénteki bejelentés mindazonáltal nem volt váratlan, mert az érintett arkansasi és észak-carolinai egységeknek már jelezték, hogy iraki szolgálatra kell számítaniuk. Tízezer katona várhatóan a jövő év elején kezdi meg tevékenységét Irakban, és egy teljes évig maradnak ott.

Az Egyesült Államok jelenleg 130 ezer katonával rendelkezik Irakban. Két többnemzetiségű egységet is létrehoztak már brit, illetve lengyel vezetéssel, de Washington szerint szükség lenne egy harmadik ilyenre is. Az amerikai mozgósítás attól is függ, milyen ütemben halad az iraki erők kiképzése, hogy a helyi csapatok bevonásával is enyhíteni tudjanak a békefenntartás terhein.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!