Erzsébet
1 °C
4 °C

Tévedésből húsz év börtön

MTI
2003.09.29. 06:46
Ingrid Anticevic horvát igazságügyi miniszter azonban vasárnapi tévényilatkozatában elismerte, hogy az 1995-ben távollétében húsz évre ítélt alezredest összekeverték egy tábornokkal, akit szintén Mile Novakovicnak hívnak. Ilyesmi néha előfordul, kiváltképp ha a vádlott nincs jelen a tárgyaláson - mentegetőzött a miniszternő az AP szerint.

Novakovic alezredest a horvát tengerparti Sibenik 1991-es ágyúzásában találták bűnösnek, amely tucatnyi ember halálát okozta. A horvátországi háború legalább tízezer halálos áldozattal járt. A horvátországi szerbek robbantották ki, fellázadva az ország függetlensége ellen.

A sibeniki ügyészség szombat este fedezte fel, hogy két azonos nevű, de eltérő rangú tiszt harcolt a szerb oldalon, és az ártatlant ítélték el. Nem volt világos, hogy a tábornok ellen most vádat emelnek-e. Azt viszont a horvát ügyészség egyértelműen közölte, hogy az alezredes elleni ítéletet megsemmisítik a letartóztatási végzéssel együtt. Erről a macedón hatóságokat értesítették, és azok hétfőn szabadon bocsátják Novakovicot. A Szerbiában élő Novakovicot a szerb-macedón határon vették őrizetbe.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?