Jácint
17 °C
31 °C

Tévedésből húsz év börtön

MTI
2003.09.29. 06:46
Ingrid Anticevic horvát igazságügyi miniszter azonban vasárnapi tévényilatkozatában elismerte, hogy az 1995-ben távollétében húsz évre ítélt alezredest összekeverték egy tábornokkal, akit szintén Mile Novakovicnak hívnak. Ilyesmi néha előfordul, kiváltképp ha a vádlott nincs jelen a tárgyaláson - mentegetőzött a miniszternő az AP szerint.

Novakovic alezredest a horvát tengerparti Sibenik 1991-es ágyúzásában találták bűnösnek, amely tucatnyi ember halálát okozta. A horvátországi háború legalább tízezer halálos áldozattal járt. A horvátországi szerbek robbantották ki, fellázadva az ország függetlensége ellen.

A sibeniki ügyészség szombat este fedezte fel, hogy két azonos nevű, de eltérő rangú tiszt harcolt a szerb oldalon, és az ártatlant ítélték el. Nem volt világos, hogy a tábornok ellen most vádat emelnek-e. Azt viszont a horvát ügyészség egyértelműen közölte, hogy az alezredes elleni ítéletet megsemmisítik a letartóztatási végzéssel együtt. Erről a macedón hatóságokat értesítették, és azok hétfőn szabadon bocsátják Novakovicot. A Szerbiában élő Novakovicot a szerb-macedón határon vették őrizetbe.