Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megölték az ENSZ-megbízott egyik tanúját

MTI
2003.09.29. 21:43
Agyonlőttek Brazíliában egy fiatalembert, alig néhány nappal azután, hogy találkozott az ENSZ egy emberi jogi megbízottjával, aki az ítélet és bírósági eljárás nélküli kivégzések ügyében folytatott vizsgálatot a dél-amerikai országban - közölte hétfőn egy brazil illetékes. Mint a Reuters brit hírügynökség jelentette, Flavio Manoel da Silvának vélhetően voltak olyan információi, amelyek révén azonosítani lehetett az ország szegény, észak-keleti régióját évek óta rettegésben tartó, hírhedt halálosztagok tagjait, akik - egyes emberi jogi aktivisták véleménye szerint - a helyi rendőrség tisztjeivel is kapcsolatban állnak.

Da Silvát két fejlövéssel terítette le szombaton két csuklyás, motorkerékpáros támadó, a Paraibas és Pernambuco szövetségi államok határán lévő Pedras de Fogo településen. Öt nappal halála előtt a fiatalember négyszemközt találkozott Aszma Dzsahangirral, az ENSZ-nek a bírói eljáráson kívüli, önkényes kivégzések ügyét vizsgáló megbízottjával, aki adatokat gyűjt Brazíliában a törvénytelenül végrehajtott halálos ítéltekről, illetve tömeges kivégzésekről szóló jelentéséhez. A gyilkosság módja a halálosztagokra vall, s azért ölték meg őt, mert az ENSZ-megbízottal tárgyalt - mondta Manoel Mattos a Pedras de Fogo-i városi tanács tagja, aki sikertelenül próbálta da Silvát felvétetni a szövetségi tanúvédelmi program kedvezményezettjei közé.