Gerzson
-3 °C
2 °C

A gerillák lőtték le a kokairtó repülőt

MTI
2003.10.03. 06:18
A kolumbiai Népi Felszabadító Hadsereg (ELN) csütörtökön közölte, hogy gerillái lőtték le azt az amerikai kokapermetező repülőgépet, amely két hete zuhant le az északkeleti országrészben, Costa Rica-i pilótája halálát okozva. Az amerikai külügyminisztérium elismerte, hogy az OV-10-es Buffalót Catatumbo környékén kokairtás közben lelőtték, de nem tisztázta, ki lőtt rá - emlékeztetett az AFP, megjegyezve: a permetező gépek alacsonyan szállnak a kokaültetvények felett, így elég könnyen eltalálhatók tűzfegyverrel.

Ezzel a támadással február óta hétre emelkedett azoknak az USA által drogüldözésre szerződtetett pilótáknak és másodpilótáknak a száma, akiket munka közben megöltek Kolumbiában. A kubai orientációjú ELN internetes honlapján azzal indokolta a támadást, hogy a vegyszeres kokairtó offenzíva nemcsak a legális veteményeket károsítja meg, hanem árt a parasztok és állataik egészségének is.

Az USA 2000 óta 2,6 milliárd dollárt fordított a drogellenes Kolumbia-tervre. Ez magába foglalja 79 helikopter szállítását, valamint 400 katonai és ugyanennyi civil tanácsadó kiküldését. Izrael és Egyiptom után Kolumbia kapja a legtöbb amerikai segélyt.