Olga, Liliána
20 °C
35 °C

Laila Freivalds lett Anna Lindh utóda

MTI
2003.10.03. 15:54
Laila Freivaldsot nevezte ki Svédország külügyminiszterévé a múlt hónapban, egy bevásárlóközpontban meggyilkolt Anna Lindh helyett pénteken Göran Persson svéd kormányfő. Az új külügyminiszter 1942-ben született Rigában, jogász végzettségű, két alkalommal, 1988-89 között, és 1994-2000 között az igazságügyi tárcát vezette, az Európai Unióval kapcsolatos kérdések szakértője.

Persson szerint a külügyminiszteri tisztségre jelölt politikusok közül éppen azért esett a választás Freivalds asszonyra, mert e szaktudása hasznosnak bizonyul majd az EU-tagállamok Rómában kezdődő kormányközi konferenciáján. Laila Freivaldsnak 2000-ben le kellett mondania az igazságügyi tárca vezetéséről, azt követően, hogy a piaci árnál olcsóbban vásárolta meg azt a stockholmi bérelt lakását, amiben lakott. Az ügylet - jóllehet törvénybe nem ütközött - ellentétben volt pártja, a Szociáldemokrata Párt szabályzatával.

Persson bejelentette pénteken azt is, hogy távozik posztjáról Margareta Winberg miniszterelnök-helyettes is, az ő helyére egyelőre nem jelölt ki senki a kormányfő.