Emőke
-4 °C
9 °C

Izraeli ellencsapás Gázában

MTI
2003.10.05. 09:52
Izraeli helikopterek a haifai merényletre válaszul, röviddel éjfél után két rakétát lőttek ki egy Gáza városában lévő tengerparti házra. A ház az iszlám szélsőséges Hamásznak dolgozó Munter Kanita lakott, aki azonban nem volt otthon. A környező házakban négy palesztin könnyebb sérülést szenvedett, amikor a légnyomás bezúzta az ablakokat.

Néhány perccel később más izraeli helikopterek három rakétát lőttek ki a Gázai övezet központi részén lévő el-Bureidzs menekülttáborra. Az egyik célpont az Iszlám Dzsihád egyik vezetője volt - Morset Sahin azonban ép bőrrel megúszta a támadást. Az izraeli rádió szerint a támadás másik célpontja egy fegyver- és lőszerraktár volt. Az egyik rakéta eltalált egy áramfejlesztőt, megszakítva az áramszolgáltatást a Gázai övezet központi részén sokhelyütt.

Izraeli és külföldi pacifisták élő pajzsként ajánlották fel magukat Jasszer Arafat palesztin elnöknek szombat éjjel Rámalláhban, néhány órával a haifai terrorakció után. A békeaktivisták, akik Arafat hivatali tömbjénél gyűltek össze, hogy megakadályozzák egy izraeli megtorló támadást a palesztin elnök ellen.