Judit, Xénia
19 °C
34 °C

A brit királynő életére tör az al-Kaida?

MTI
2003.10.05. 10:30
A brit kormány attól tart, hogy az al-Kaida terrorhálózat II. Erzsébet királynő életére tör a Nemzetközösség decemberi csúcstalálkozóján - írta a The Sunday Telegraph.

Az egykori brit gyarmatbirodalom tagjai alkotta országcsoport állam- és kormányfőinek soros csúcsértekezlete Nigériában lesz az év végén. A konzervatív vasárnapi lap értesülése szerint a brit külügyminisztériumba hírszerzési jelentések futottak be arról, hogy Oszama bin Laden terrorszervezete megpróbálhatja kihasználni a nigériai biztonsági rendszer gyengeségeit. Mint ismert, Bin Laden februárban öt másik ország mellett Nigéria muszlim lakosságát is "túlságosan nyugatbarát" kormányuk megdöntésére szólította fel.

A brit külügyi források ugyanakkor azt mondták: nem vetődött fel, hogy a királynő, aki a Nemzetközösség feje, ne utazzon el a nigériai Commonwealth-csúcsra, mivel az uralkodó közismerten semmibe veszi a terrorfenyegetéseket.

A Sunday Telegraph szerint a brit kormány fel fogja ajánlani az afrikai országnak terrorelhárító erők, illetve a különlegesen kiképzett elit katonai alakulat, a SAS egységeinek Nigériába vezénylését.