Márta, Flóra
20 °C
33 °C

Megkezdődött a tanév Irakban

MTI
2003.10.09. 06:09
Több mint kéthetes késéssel, de a háború utáni Irakban is megkezdődött a tanítás. A halasztást a kormányzótanács rendelte el, hogy több idő jusson a felkészülésre, de a kezdetek így sem problémamentesek, és a kilátások sem bíztatóbbak. Az új tankönyvek egy része még nem érkezett meg az iskolákba, és a Bagdad környéki általános iskolák többsége a háború és a háborút követő rablótámadások miatt még mindig alkalmatlan a tanulók fogadására.

Bagdad At-Talbíja negyedében több mint tizenöt általános- és középiskola működött a Szaddám-éra idején, a mostani első becsengetéskor csupán hat intézményben kezdődhetett meg a tanítás.

- A harcok alig-alig okoztak károkat a tanintézményekben, de a háborút követő rablótámadások, szervezett fosztogatások már nem voltak tekintettel iskoláinkra - mondja Latíf Sáker általános iskolai tanár. - Az épületek nagy többsége a háborút követően üresen tátongott, mivel a fosztogatók elvittek mindent, ami mozdítható volt, minden mást barbár módon feldúltak. Mostanára sikerült helyreállítani az épületek jelentős részét, de bútorokra, demonstrációs eszközökre már nem mindenhol futotta.