Oszkár
20 °C
29 °C

Meggyilkoltak egy spanyol diplomatát Bagdadban

MTI
2003.10.09. 13:09
Meggyilkoltak egy spanyol diplomatát csütörtökön az iraki fővárosban. A hírt a spanyol külügyminisztérium is megerősítette az AFP-nek. José Antonio Bernal Gomez éppen házából lépett ki, amikor végeztek vele.

A madridi El Pais című lap bagdadi tudósítója úgy nyilatkozott a Cadena Ser spanyol kereskedelmi rádiónak, hogy a diplomatát géppisztoly-sorozattal ölték meg. A merénylők ugyanazt a módszert alkalmazták, mint két héttel ezelőtt Akila al-Hásimi, az iraki kormányzótanács egyik tagja ellen.

José Antonio Bernal Gomez volt, a spanyol légierő őrmestere, a spanyol katonai hírszerzés tagja, aki a spanyol védelmi minisztérium közlése szerint az amerikai-brit invázió idején is Irakban tartózkodott.

A diplomata a második spanyol, akit megöltek Irakban a háború befejezése óta. Augusztus 19-én az ENSZ-misszión szolgálatot teljesítő Manuel Martin Oar sorhajókapitány vesztette életét az ENSZ bagdadi főhadiszállása, a Canal Hotel elleni merényletben.

Spanyolország, amely az Egyesült Államok hűséges támogatója a háború kitörése óta, mintegy 1250 fős katonai kontingenst állomásoztat Irakban Diváníja és Nedzsef között, lengyel parancsnokság alatt.