Domonkos, Dominika
18 °C
29 °C

Heves harcok a magyarok közelében Afganisztánban

MTI
2003.10.09. 13:32
Az ellenséges afganisztáni milíciák harcaiban szerda óta 80 ember vesztette életét, illetve sebesült meg az észak-afganisztáni Mazari-Sarif városa közelében, ahol a Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat önkéntesei dolgoznak.

A várostól mintegy 20 kilométernyire nyugatra heves harcok robbantak ki az Abdul Rasid Dosztum üzbég nemzetiségű afgán tábornok alakulatai és az Atta Mohamed tádzsik milíciafőnök fegyveres hívei között. Utóbbiak soraiban több mint hetvenen elestek. Az üzbég tábornok katonái állítólag csak három embert vesztettek, hatan megsebesültek.

Mazari-Sarifban, Dosztum fő erősségében az éjszaka már felvonultak páncélosok is. A rendőrség szóvivője szerint félő, hogy a harcok átterjednek a városra.

Czimre László, a szeretetszolgálat mazari-sarifi vezető képviselője az MTI-nek telefonon nyilatkozva csütörtök délben elmondta: a folytatódó összecsapások miatt munkatársai kénytelenek voltak időlegesen felfüggeszteni tevékenységüket Mazari-Sarif környékén.

Az ENSZ kilátásba helyezte a világszervezet munkatársainak evakuálását az észak-afganisztáni városból. A kérdésről várhatólag csütörtök délután születik döntés - közölte Czimre.