Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Ötvennél több halott a lázadók és rendőrök közti összecsapásban Nepálban

MTI
2003.10.11. 12:06
Ötven maoista lázadó és hét rendőr vesztette életét szombatra virradóan a lázadók és a rendőrök közötti összecsapásban Nepál nyugati részén.

Rendőrségi közlés szerint hatszáz lázadó támadt a Banke járásban lévő Kusum falu rendőrőrsére péntek este. A hajnalig tartó összecsapás után ötven maoista lázadó holttestét találták meg a környéken, de a támadók több társuk holttestét magukkal vitték - jelentette az AFP francia hírügynökség. A Reuters csak három halottról tud a rendőrök soraiban.

A mostani összecsapások voltak a legsúlyosabbak azóta, hogy a maoista gerillák augusztusban bejelentették, felmondják a januárban kötött tűzszünetet.

A Kína és India között fekvő kis himalájai királyságban a szélsőbaloldali lázadók 1996 óta vívnak fegyveres harcot a kormány ellen; céljuk a monarchia megdöntése és egy szocialista állam létrehozása.

Az összecsapásoknak 1996 óta több mint 8000 halottja van, de a tűzszünet augusztus 27-i felmondása óta is több mint háromszáz áldozatot követelt a szembenállás - állítják a hatóságok. A harcok szinte romba döntötték az amúgy is igen szegény ország gazdaságát, a konfliktus elbátortalanítja a befektetőket és a turisták is.