Valér
4 °C
8 °C

Rumsfeld elismerte a Szaddám-hű fegyveresek harcképességét

MTI
2003.10.11. 12:19
Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter meglepve tapasztalja, milyen hatékonyan képesek fenntartani az iraki konfliktust a Szaddám Huszein megbuktatott elnökhöz hű erők jóval a főbb harci cselekmények bejelentett vége után.

Az exállamfő volt félkatonai erőinek jelentős szerepük van az iraki nép körében mutatkozó félelemben - mondta Rumsfeld helyi idő szerint pénteken a kaliforniai Simi Valleyben, a Ronald Reagan Elnöki Könyvtárban összegyűlt több mint 500 főnyi hallgatóság előtt.

"Végiggondolva a dolgot, azt hiszem, a leginkább az lepett meg, hogy az úgynevezett Fidáíjín Szaddám (milícia) emberei mennyire képesek terrorizálni és megfélemlíteni az iraki nép többi részét, elriasztani őket attól, hogy a másik oldalra álljanak" - mondta a miniszter egy hallgatói kérdésre válaszolva.

Rumsfeld elmondta, hogy Irakban a koalíció erői naponta 1700 járőrözést hajtanak végre, s csupán egytized százalékuk keveredik valamilyen fegyveres konfliktusba. "Ez az arányokat tekintve igen csekély intenzitású helyzet, még ha emberek meghalnak is benne" - idézte a védelmi miniszter szavait az AP amerikai hírügynökség.