Judit, Xénia
18 °C
35 °C

Az atomenergia-ügynökség bírálja Teheránt

MTI
2003.10.11. 16:45
A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szombaton bírálta Iránt, amiért nem a kellő ütemben ad tájékoztatást atomprogramjáról.

Mark Gwozdecky, a NAÜ szóvivője Bécsben felhívta a figyelmet arra, hogy a szervezet szerint Teherán vontatottan ad át adatokat atomlétesítményeiről, és ez az ütem lassúbb annál, mint amilyet a NAÜ elvár. Példaként említette meg, hogy Irán ugyan a nemzetközi ellenőrök rendelkezésére bocsátott bizonyos információkat atomipari berendezéseinek az importjáról, ám a NAÜ-t további részletek is érdeklik, különösen a részegységek származási helye.

A szóvivő ismét felszólította Iránt, hogy a NAÜ kormányzótanácsának határozata alapján október 31-ig tegye teljesen átláthatóvá atomprogramját. A NAÜ ellenőrei egy hete vizsgálódnak Iránban, hogy megállapítsák: az atomenergia békés célú felhasználásának fejlesztését célzó iráni programot nem használják-e fel atomfegyver kifejlesztésére.

A NAÜ az ENSZ Biztonsági Tanácsához fordulhat, ha Teherán október 31-ig nem hozza nyilvánosságra atomprogramjának minden részletét, s a világszervezet diplomáciai és gazdasági büntető intézkedésekkel is sújthatja Iránt.