Oszkár
20 °C
29 °C

Kártérítést követelnek a NATO-tól

MTI
2003.10.15. 15:39
Három és fél millió euró kártérítést követel egy szerdán kezdődött bonni perben 35 egykori jugoszláv állampolgár Németországtól, s rajta keresztül a NATO-tól. A 35 szerb a koszovói háború idején, 1999. május 30-án lezajlott varvarini bombázás áldozatainak hozzátartozója, vagy maga is megsérült a bombázás következtében.

A vádirat szerint 1999. május 30-án éppen hetipiac volt a négyezer lelket számláló szerb településen, Varvarinban, amikor kevéssel 13 óra után két F-16-os harci gép csapott le a Morava folyón átívelő hídra, lézerirányítású bombákat szórva a szerkezetre. A bombák szétrombolták a hidat, megöltek három embert, köztük egy 15 éves lányt. Öten súlyosan megsebesültek, egy autó két utassal a mélybe zuhant. Néhány perccel később a repülőgépek ismét támadásba lendültek, bombáik megöltek hét ember, akik éppen a bajba jutottak segítségére siettek.

A párját ritkító perben a panaszosok a nemzetközi jogba ütközőnek ítélik meg a légi támadást, amelynek során a polgári lakosság védelmére vonatkozó konvenciót is figyelmen kívül hagyták. A híd jelentősége szerintük katonai szempontból elhanyagolható volt. A német állam egyebek között azzal az indoklással szorgalmazza a vád elutasítását, hogy a nemzetközi jog általános szabályai értelmében kártérítési igénnyel állammal szemben csak állam léphet fel. Ítélethirdetést hetek múlva várható.