Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Az etnikai tisztogatásért elítélt Plavsic nem bírja a légkondit

MTI
2003.10.17. 15:48
Biljana Plavsic, az etnikai tisztogatás miatt elítélt volt boszniai szerb elnök arra panaszkodik, hogy a "lélegzés jogától" is megfosztják abban a svédországi fegyházban, ahol három hónapja kezdte meg börtönbüntetésének letöltését.

Plavsic asszony a belgrádi Politika című lapnak adott exkluzív interjúban kijelentette: azt sérelmezi, hogy a börtöncella szellőzőjén át olyan erővel fúvatják be a levegőt - amely keveredik a szomszédos papírgyárból kijövő szennyezett füsttel -, hogy aludni sem tud a zajtól, kiszárad a szeme, orra, szája és a torka. A kénsavas levegő fojtogatja, állandóan köhög és éjszakánként halálfélelme van. Szeptember 12-én véres váladék jött fel a tüdejéből, ami miatt kórházi kezelésre szorult.

Plavsic úgy vélte a hágai ügyészség ily módon akarja rákényszeríteni arra, hogy tanúskodjék Slobodan Milosevic volt jugoszláv államfő ellen. Az NT-nél tisztában vannak ugyanis "gyöngéjével". Tudják, hogy bármit kibír, csak azt nem, ha nem jut tiszta levegőhöz.

A 74 éves elítélt azt is sérelmezi, hogy amikor megérkezett a börtönbe gumikesztyűs asszonyok anyaszült meztelenre vetkőztették, majd műszálas ruhát adta rá, amitől allergiát kapott, de az orvost mit sem törődött ezzel.

Biljana Plavsicot februárban 11 évi börtönbüntetésre ítélte el a hágai törvényszék. Vádalku keretében a politikus bűnösnek vallotta magát a boszniai nem szerb lakosság üldözésében, az ügyészség pedig elállt a terhére rótt többi vádtól, beleértve a népirtást is.