Krisztina
19 °C
25 °C

Amerikai katonák a gyanúsított síita vezető házánál

MTI
2003.10.18. 19:30
Amerikai katonák vették körül szombaton az iraki Kerbelában annak a vallási vezetőnek a házát, akit azzal vádolnak, hogy az ő fegyveresei öltek meg péntekre virradóra három amerikai katonát és két iraki rendőrt.

Hírügynökségi jelentések szerint az akcióban lengyel és bolgár katonák is részt vesznek. Az amerikai és a lengyel parancsnokság alatt álló nemzetközi erők katonái nagy számban vonultak be a síiták szent városába, és körbevették Mahmud al-Hasszani vallási vezető házát, valamint két síita imám sírhelyét.

Páncélozott járművekkel zárták le az utakat, a levegőben helikopterek köröznek. A helybeliek azt állítják, hogy a keresett síita vezető fegyvereseivel együtt ismeretlen helyre távozott az amerikaiak ért támadás után.

A hírügynökségi jelentések emlékeztetnek arra, hogy a Szaddám Huszein uralma idején elnyomott síiták soraiban eddig azok a mérsékelt vezetők voltak a hangadók, akik az Irakot megszálló erőkkel való óvatos együttműködést szorgalmazták. Az iraki fővárostól délre fekvő Kerbelában végrehajtott támadás azt mutatja, hogy egyre erősebb az Amerika-ellenesség a radikális síita vezetők fiatal hívei között - írta a Reuters brit hírügynökség.