Lehel
17 °C
27 °C

Bush támogatja a Fülöp-szigetek terrorizmus elleni küzdelmét

MTI
2003.10.18. 21:51
Az Egyesült Államok támogatja a Fülöp-szigetek terrorizmus elleni küzdelmét - ígérte meg George Bush amerikai elnök szombaton Manilában.

George Bush szombaton a Fülöp-szigeteken folytatta ázsiai körútját. A biztonsági megfontolásokból nyolc órásra rövidített látogatás során az amerikai államfő találkozott Gloria Arroyo Fülöp-szigeteki elnökkel, beszédet mondott a manilai törvényhozás előtt, és részt vett a tiszteletére rendezett vacsorán.

Bush és Arroyo egyórás találkozójukon megállapodtak abban, hogy fejlesztik a két ország katonai együttműködését. Az amerikai elnök méltatta a Fülöp-szigeteki vezetés terrorellenes intézkedéseit, és megígérte vendéglátójának, hogy Washington segíti az ázsiai ország hadseregének korszerűsítését.

Az Egyesült Államok 20 katonai helikoptert és egyéb technikai eszközt, valamint tanácsadókat bocsát Manila rendelkezésére,

Bush a Fülöp-szigeteki kongresszus előtti felszólalásában köszönetet mondott azért, hogy az ázsiai ország szerepet vállal az iraki újjáépítésben. Manila 100 katonát, rendőrt és egészségügyi dolgozót küldött Irakba.