Domonkos, Dominika
18 °C
29 °C

Zsidó telepre támadtak Gázában

MTI
2003.10.24. 08:51
Két palesztin fegyveres péntek hajnalban behatolt a Gázai övezetben lévő Necarim zsidó telepre, és tüzet nyitott, három izraelit megölve, kettőt pedig megsebesítve.

Izraeli tisztségviselők szerint a támadók két nőt és egy férfit öltek meg, míg egy nőt súlyosan, egy férfit pedig könnyebben megsebesítettek. Izraeli katonák üldözőbe vették a két palesztint, és az egyiket megölték - mondták katonai tisztségviselők az AP-nek. merényletet a Hamász és az Iszlám Dzsihád vállalta magára.

A Hamász és az Iszlám Dzsihád szélsőséges palesztin szervezetek együtt vállalták az akciót, hangszórón adva hírül a dzsabalíjai menekülttáborban, hogy a két szervezet egy-egy tagja hajtotta végre. Megerősítették azt az izraeli közlést, hogy egyiküket - a Hamász-tagot - lelőtték, az Iszlám Dzsihád tagjának viszont sikerült elmenekülnie. Elmondták még, hogy a 22-éves Hamász-tag a dzsabalíjai menekülttábor lakója volt.

Az incidens után nagyszámú katona érkezett Necarimba, felszólítva lakóit, hogy ne hagyják el házaikat. A Gáza városától délnyugatra lévő, elszigetelt zsidó telepre többször próbáltak már behatolni palesztin szélsőségesek, ezért izraeli katonák szigorúan őrzik.

Néhány órával előbb Gus Katif gázai zsidó telep közelében öltek meg izraeli katonák egy palesztint, aki előzőleg megsebesített három telepest. Az övezetben egymillió palesztin él, valamint hétezer zsidó telepes.