Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Szélsőbaloldali terroristákat vettek őrizetbe Olaszországban

MTI
2003.10.24. 10:33
Féltucat szélsőbaloldali terroristát vettek őrizetbe az olasz hatóságok péntekre virradóra Rómában, Bolognában és Szardínián, s csaknem száz házkutatást is végrehajtottak, elsősorban Toscanában.

A pénteki római bejelentés szerint az őrizetbe vett személyek feltehetően az újjáéledő Vörös Brigádok terrorszervezethez tartoznak, s közük volt több korábbi merénylet végrehajtásához, így Massimo D,Antona munkaügyi szakértő négy évvel ezelőtti meggyilkolásához és egy februári firenzei postarabláshoz is. A munkaügyi szakértő 1999 májusában történt meggyilkolását 28 oldalas dokumentumban vállalta magára a Vörös Brigádok-Harcoló Kommunista Párt (BR-PCC), amely addig hosszú éveken át nem hallatott magáról. A BR-PCC nevéhez fűződik a Marco Biagi professzor, a munkaügyi kérdések másik szakértője elleni gyilkos merénylet is.

Idén március elején a Róma és Firenze között közlekedő vonaton a rendőrök megpróbáltak igazoltatni egy kupéban ülő párt: a férfi és a nő azonban fegyvert rántott, a férfi lelőtte az egyik rendőrt. A rendőrök viszonozták a tüzet, s halálosan megsebesítették a lövöldöző férfit, társát pedig letartóztatták. Mint kiderült, két régóta körözött szélsőbaloldali terroristáról, a 44 éves Desdemona Liocéről és a 37 esztendős Mario Galesiről, a BR-PCC tagjairól volt szó. Náluk találtak olyan iratokat, amelyek hosszú hónapok nyomozása után lehetővé tették a pénteki letartóztatásokat, a nagyszabású razziákat és házkutatásokat.