Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Letörték a pozsonyi Petőfi-szobor kardját

MTI
2003.10.24. 11:28
Valószínű, hogy Petőfi Sándor március óta új helyen álló, felújított pozsonyi szobrát ezúttal nem szándékosan rongálták meg: gyerekek mászkáltak rajta, és ezért törött le a költő kardjának markolata.

A sokszor megrongált, évtizedekig elhagyatott helyen álló pozsonyi Petőfi szobor márciusban felújítva, védett helyen, a városközpontban fekvő Medikus-kertben kapott helyett. Október 17-én azonban felfedezték, hogy a szobrot valaki ott is megrongálta.

Egy héttel később, pénteken a Pozsonyban megjelenő Új Szó arról értesült, hogy ezúttal nem vandálok tettek kárt a szoborban, hanem játszadozó gyerekek, akik mászókának használják Petőfi szobrát.

A lapnak nyilatkozva a Petőfi-emlékbizottság két tagja is valószínűsítette, hogy akaratlan rongálás volt. Március óta nem is ez volt az első: a kard markolata most másodszor törött le, de először úgy javították meg, hogy senkinek nem is szóltak róla. A szobor múlt heti sérülését újra kijavították, s most azon töprengenek, hogy egy nem magas kovácsoltvas kerítést építenek köré, hogy a gyerekek ne tudják megközelíteni.