Krisztina
18 °C
24 °C

Egyre több bizonyíték a svéd külügyminiszter gyilkosa ellen

MTI
2003.10.24. 15:28
A biztonsági kamerák által készített felvételek antropometriai (emberméréstani) adatai megegyeznek az Anna Lindh svéd külügyminiszter meggyilkolásával gyanúsított őrizetes adataival - írta pénteken az Expressen című svéd napilap.

A felvételek abban a nagyáruházban készültek, ahol a tettes megkéselte a politikus asszonyt. A rendőrség a vádirat elkészültéig nem kívánt nyilatkozni.

A szeptember 10-i támadás előtt néhány perccel készített felvételeken egy férfit lehetett látni. A gyanúsítottat, a 24 éves Mihajlo Mihajlovicot a rendőrség szeptember 14-én vettek őrizetbe, egy dán szakember által készített háromdimenziós elemzés alapján.

Anna Lindh gyilkosa több bizonyítékot is hagyott maga után a helyszínen: egy kést, egy baseballsapkát és egy pólót. A késen talált DNS-minta - brit szakértők által nemrégiben elvégzett - vizsgálatának eredményei a nyomozók szerint megerősítik a 24 éves Mihajlovic elleni gyanút. A gyanúsított előzetes őrizetben tartását november 7-ig meghosszabbította a svéd fővárosi bíróság.

Mihajlovic, aki Svédországban született szerb bevándorló családban, pszichológiai problémáktól szenved, és büntetett előéletű: 1997-ben elítélték, amiért konyhakéssel támadt az apjára. A svéd sajtó szerint gyűlölte a külügyminiszter asszonyt, mivel nem bocsátotta meg neki, hogy az 1999-es koszovói háború idején támogatta a Szerbia ellen végrehajtott NATO-bombázásokat.