Judit, Xénia
19 °C
34 °C

Szerb rendőrök tüntettek országos főkapitányukért

MTI
2003.10.24. 18:06
A rokonszenvtüntetésre a belügyminisztérium beleegyezésével került sor, s támogatásáról biztosította a gyűlést Zoran Zivkovic szerb miniszterelnök is. A tüntetésen részt vettek a különleges rendőri kontingens, a csendőrség tagjai és a rendőrtiszti főiskola növendékei is. A rendőrök szolgálati zubbonyukban, fegyvertelenül tüntettek.

A tömeg előtt felszólaló rendőrtisztek hangsúlyozták, hogy nem politikai tüntetésre gyűltek össze hanem kizárólag azért, hogy szolidaritásukról és támogatásukról biztosítsák felettesüket. Azt hangoztatták, hogy a koszovói válság idején a rendőrök tisztességesen és szakszerűen hajtották végre feladatukat, védték a polgári lakosságot az albán terroristáktól, akik a nemzetközi közösség szeme láttára folytatták erőszakhadjáratukat.

Az NT hétfőn jelentette be, hogy vádat emelt Sreten Lukic belügyminiszter-helyettes, a közbiztonsági szolgálat parancsnoka ellen, illetve a rendőrség és a hadsereg további három tábornoka ellen. Az a vád ellenük, hogy emberiesség elleni bűncselekményeket követtek el, megsértették a hadijogot és a háborús szokásokat az 1998-99-es koszovói válság idején. Lukic a konfliktus idején Koszovó rendőrparancsnoka volt.

Belgrádban ellenkezést váltott ki a vádemelés híre, s a politikai vezetés egyként sorakozott fel Lukic mögött, aki kulcsszerepet vállalt a rendőrség reformjában, s a szerbiai alvilág ellen indított hajtóvadászatban.