Márk
13 °C
28 °C

Több mint 33 milliárd dollár Irak újjáépítésére

MTI
2003.10.24. 21:38
Több mint 33 milliárd dollárt ajánlottak fel az iraki újjáépítésért Madridban összehívott kétnapos adományozó konferencia résztvevői - jelentette be pénteken Rodrigo Rato y Figaredo spanyol miniszterelnök-helyettes. A kormányfőhelyettes hozzátette, hogy az összeg nem tartalmazza az exporthiteleket, a műszaki segítségnyújtást és a természetbeni támogatást, amely utóbbi a Srí Lanka-i teától egészen a vietnami rizsig terjed.

Ana Palacio spanyol külügyminiszter nagy sikernek nevezte a pénteken befejeződött értekezletet, dacára azoknak az aggodalmaknak, hogy a pénz nagy része kölcsönök formájában érkezik a már erősen eladósodott arab országba. Jóllehet az egyelőre ígéretekben összegyűlt összeg messze elmarad a Világbank és az Egyesült Államok becslése szerint a következő négy évben szükséges 56 milliárd dollártól, ENSZ-tisztségviselők elégedetten nyugtázták, hogy a legkritikusabb időszak - a jövő év - helyreállítási költségeit sikerült előteremteni.

Az iraki küldöttség köszönetet mondott a résztvevő 77 országnak. "Ez két csodálatos nap volt Irak és az egész világ életében" - mondta Adel Abdul-Mahdi, az iraki kormányzótanács tagja. "Az emberiség az irakiak mellé állt" - tette hozzá.