Szabolcs
20 °C
35 °C

Merényletet terveztek az USA nairobi nagykövetsége ellen

MTI
2003.10.24. 22:15
Az al-Kaida terrorszervezet júniusban két egyidejű merényletet tervezett az Egyesült Államok nairobi nagykövetsége ellen. Egy gyanúsított vallomása szerint a szervezet hét tagja májusban találkozott, és megállapodott abban, hogy azonos időpontban egy robbanóanyaggal megrakott kisrepülőgépet és egy pokolgéppel ellátott gépkocsit vezetnek bele az amerikai képviselet épületébe. Ezt tartalmazza a kenyai rendőrség kihallgatási jegyzőkönyve, amelybe pénteken betekinthetett az AP amerikai hírügynökség tudósítója.

Az említett gyanúsított 27 éves kenyait június közepén vették őrizetbe. Eredetileg azzal vádolták, hogy részt vett abban a véres bombamerényletben, amelyet tavaly novemberben Mombasa közelében hajtottak végre egy szálloda ellen. Most bevallotta, hogy az ő feladata lett volna a gépkocsi beszerzése, neki kellett volna gondoskodnia a robbanótöltetről, és az autót a nagykövetségnek irányítania.

A kenyai államügyészség és az amerikai nagykövetség nem volt hajlandó nyilatkozni az ügyben. Az al-Kaida vállalta azt a merényletet, amelyet 1998 augusztusában az Egyesült Államok nairobi nagykövetsége ellen hajtottak végre, s amelynek 219 halálos áldozata volt.