Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Tízezrek tüntettek Washingtonban az iraki megszállás ellen

MTI
2003.10.26. 09:29
Tízezrek tüntettek szombaton az amerikai fővárosban Irak tartós megszállása ellen. Az Egyesült Államokban ez volt az eddigi legnagyobb tiltakozó akció a kormánypolitika ellen, amióta George Bush elnök május végén bejelentette nagyszabású hadműveletek befejezését Irakban.

A tüntetők 140 városból érkeztek, de a számukra vonatkozó adatok különböztek: a rendőrség és a tömegtájékoztató eszközök szerint 20-30 ezren voltak, míg a szervező pacifista és polgárjogi csoportok szerint tömegük elérhette a százezer főt is.

A (Kalifornia állambeli) San Franciscóban ugyancsak több ezren vonultak az utcára. "Hozzátok haza csapatainkat": ez volt a megmozdulások jelszava.

A washingtoni demontráció résztvevői buszokkal érkeztek, és a Fehér Ház elé vonultak. Akadtak köztük Irakban elesett vagy ott szolgáló amerikai katonák hozzátartozói is - jelentette a dpa. Számos transzparensen a következő feliratok álltak: "Bush hazug - nincs tömegpusztító fegyver Irakban!" vagy "Munkahelyeket háború helyett!" A rendőrség nagy erőkkel készült fel a tömegrendezvényre, de nem volt incidens.