Krisztina
18 °C
24 °C

Bush lányai miatt csúszik a NATO-csúcs

MTI
2003.10.28. 14:41
Brüsszeli NATO-források kedden megerősítették azokat az amerikai híreket, hogy valószínűleg el kell halasztani az eredetileg jövő májusra tervezett isztambuli NATO-csúcsértekezletet. Az ok kissé szokatlan, de végül is érthető: a Fehér Ház rádöbbent, hogy a hosszas egyeztetésekkel tető alá hozott, május 20-21-i időpontban George Bush amerikai elnök mégsem ér rá, mert ugyanekkor lesz lányainak egyetemi diplomaosztója, s azon ő részt akar venni.

A jövő évi NATO-rendezvény lesz az első ilyen csúcsértekezlet Törökországban 1957 óta, s az ankarai vezetésnek szívügye a rendezvény tökéletes lebonyolítása, a legmagasabb rangú vezetők részvétele. Ezért azután a törökök a brüsszeli források szerint felháborodottan elutasították az amerikai vezetés áthidaló javaslatát, hogy a csúcsot tartsák meg az eredeti időpontban, csak éppen Bush helyett Dick Cheney alelnök képviselné azon az Egyesült Államokat.

A brüsszeli NATO-központban jelenleg azt mondják a legvalószínűbbnek, hogy a csúcsot június legvégén tartják majd meg - bár ez sem tökéletes megoldás, hiszen egyes országok vezetői időközben más programot terveztek ekkorra. Az egyeztetés egyébként már csak azért sem könnyű, mert a csúcsra a jelenlegi 19 NATO-tag és a hét jövőre csatlakozó ország (a három balti állam, Szlovénia, Szlovákia, Románia és Bulgária) mellett az Euroatlanti Partnerségi Tanács további 20 államának vezetőit is meghívják, azaz 46 országgal kell időpontot egyeztetni.