Kristóf, Jakab
19 °C
34 °C

Tiltott fegyverek helyett terroristákat keressen a hírszerzés?

MTV
2003.10.29. 23:31
Az erőszak fokozódásával vita alakult ki amerikai illetékesek között arról a javaslatról, hogy az Irakba vezényelt hírszerzési szakértők egy része a tömegpusztító fegyverek terméketlen keresése helyett inkább eredjen az egyre vakmerőbb terroristák nyomába.

Név nélkül nyilatkozó tisztségviselők szerdán elmondták, hogy a Pentagon, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és más szervek három hete győzködik egymást, de még nem tudtak dűlőre jutni arról, hogy igénybe vegyék-e a tiltott fegyverek után kutató 1400 szakértő egy részét a terrorelhárítás céljaira.

Az illetékesek megosztottak, egy részük gerillatámadások megakadályozását tartja elsőrendűnek, míg mások szemében ugyanilyen fontos annak kiderítése, hogy hova tűntek Szaddám Huszein iraki exelnök rezsimjének biológiai és vegyi fegyverei, amelyekkel az amerikai kormány a háborút indokolta.

A David Kay vezette szakértők számának csökkentése politikailag kényes lenne, mivel a demokrata párti ellenzék azzal vádolja a kormányt, hogy az előre elhatározott háború igazolására szándékosan eltúlozta az iraki tömegpusztító fegyverek jelentette fenyegetést.

Az Irakban szolgáló szárazföldi erők hírszerzési tevékenységéről készült belső jelentés megállapította, hogy a szakértők a helyszínen nincsenek kellőképp felkészítve a feladatra, s kevés a képzett tolmács is munkájuk segítésére.