Gusztáv
-4 °C
1 °C

Egyre több kalóztámadás Indonéziában

MTI
2003.10.30. 17:37
Rendkívüli módon megnőtt idén a kalóztámadások száma, elsősorban Indonéziában, ahol a tengeri rablások egynegyedét követték el - áll a Nemzetközi Tengerészeti Iroda (IMB) által csütörtökön közzétett tanulmányban.

Az idei év első kilenc hónapjában 344 kalóztámadást, illetve kísérletet követtek el, szemben a tavalyi év azonos időszakának 271, illetve a 2001 január-szeptemberi időszak 253 támadásához képest. Ez szám 1991 óta a legmagasabb.

A támadások erőszakosabb jellege aggodalommal tölti el a szervezetet, amelynek adatai szerint a legtöbb kalóztámadást Indonézia, Banglades, Nigéria felségvizein, valamint a Malajzia és Indonézia között húzódó Malaka-szorosban követték el.

Noel Choong, az IMB regionális igazgatója a Malaka-szoros mentén fekvő Aceh tartományban dúló konfliktusnak tudta be a szomorú indonéziai statisztikát.

Az igazgató a támadások számának növelése mögött a tartomány függetlenségéért küzdő Szabad Aceh Mozgalom (GAM) áll, amely túszejtéssel kíván pénzt teremteni katonai akcióihoz - írta az AFP francia hírügynökség.