Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Nyolc évre ítélték a volt cseh külügyi főtitkárt

MTI
2003.10.30. 18:13
A prágai fellebbviteli bíróság csütörtökön megerősítette az alsóbb taláros testület döntését, amellyel nyáron nyolcévi szabadságvesztést szabott ki Karel Srbára, a prágai külügyminisztérium volt magas rangú képviselőjére. A külügy volt főtitkára tavaly bérgyilkost fogadott, hogy végezzen Sabina Slonkovával, a Mladá Fronta Dnes című lap riporternőjével, aki korábbi írásaiban a tárcánál tapasztalható és Srbával összefüggő zavaros esetekkel, visszaélésekkel, sikkasztásokkal foglalkozott.

Srba a döntést megfellebbezte, de a fellebbviteli bíróság megerősítette az alsóbb testület határozatát. A fellebbviteli bíróság ugyancsak megerősítette a Srba három társára kiszabott alacsonyabb büntetéseket.

A fellebbviteli bíróság döntése végleges, további fellebbezésnek már nincs helye. Az elítéltek most már csak a legfelsőbb bírósághoz, illetve az alkotmánybírósághoz fordulhatnak úgynevezett jogorvoslásért. Srba ügyvédje újságíróknak azt mondta, hogy mindenképpen megkeresik a legfelsőbb bíróságot, s ha kell akár a strasbourgi európai emberi jogi bíróságra is elmennek, mert szerinte politikai megrendelésre készült perről volt szó, s ennek felel meg az ítélet is.

A fellebbviteli tárgyalást a közszolgálati Cseh Televízió élőben kívánta közvetíteni. Az adás azonban néhány perc után véget ért, mert két vádlott a bíróság elnöke döntésének testületi felülvizsgálatát kérte. Azt állították, hogy az élő televíziós közvetítés zavarná őket. A bíróság érveiket elfogadta, s az élő televíziós közvetítést leállította. A Cseh Televízió történetében ez lett volna az első élő közvetítés egy bírósági perről.