Boglárka
19 °C
35 °C

Felmentették Andreottit, volt olasz miniszterelnököt

MTI
2003.10.31. 11:10
Az olasz igazságszolgáltatás diadalának, nem pedig saját győzelmének tekinti Giulio Andreotti örökös szenátor, hogy felmentették a gyilkosságra való felbujtás vádja alól, és eltörölték a másodfokon reá kiszabott 24 éves börtönbüntetést.

A 84 éves Andreotti a La Stampa című olasz napilapban pénteken megjelent interjúban azzal összefüggésben nyilatkozott, hogy előző nap az olasz semmitőszék Rómában ártatlannak mondta ki őt, illetve vádlott-társait, köztük Gaetano Badalmenti hírhedt maffiózót.

A többszörös volt miniszterelnököt azzal vádolták a nyolc évvel ezelőtt kezdődött perben, hogy a nyolcvanas évek elején szoros kapcsolatokat ápolt a maffiával. Tavaly novemberben a másodfokon eljáró perugiai bíróság 24 évi börtönbüntetést szabott ki az agg politikusra, mert bizonyítottnak találta: a maffia közreműködésével - majd negyedszázaddal ezelőtt, 1979 tavaszán - meggyilkoltatta az őt és a kormányzó kereszténydemokratákat keményen bíráló Mino Pecorelli újságírót.

Andreotti a La Stampának úgy nyilatkozott, hogy soha nem kételkedett felmentésében. Különösen fontos számára, hogy éppen a főügyészség kérte a bíróságot ártatlanságának kimondására, vagyis e testület volt a legjobb védelem a számára. Örömének adott hangot, hogy immár vége a csaknem egy évtizede tartó lidércnyomásnak, amely csaknem kétmillió oldalnyi periratot termelt.