Ágnes
-1 °C
2 °C

A Fehér Ház késik az iraki háborús dokumentumokkal

MTI
2003.11.01. 16:58
Az amerikai szenátus hírszerzési bizottsága nehezményezi, hogy a kormányzat a határidő lejárta ellenére sem adott át bizonyos dokumentumokat, amelyek fényt vethetnének az iraki háború megindítását eldöntő körülményekre.

Remélem, a Fehér Ház felismeri a bizottság munkájának fontosságát, és amint lehet, átadja az iratokat - mondta Pat Roberts, a bizottság köztársasági párti elnöke. Jay Rockefeller, a testület demokrata párti rangidős szenátora keményebben fogalmazott: ez egy nemzeti ügy, sok forog kockán... nem fognak bolonddá tenni bennünket - mondta.

A bizottság a Fehér Háztól, a külügyminisztériumtól, a Pentagontól és a Központi Hírszerző Ügynökségtől (CIA) kért iratokat az elmúlt öt hónapban, de a pénteki határidőig még mindig nem kapta meg valamennyit. Főleg azt szeretnék megtudni, milyen minőségű hírszerzési munka előzte meg a háborút.

Scott McCellan fehér házi szóvivő reagálásában bizonygatta, hogy a kormányzat eddig is együttműködött a bizottsággal és továbbra is ez a szándéka. A külügyminisztérium arra hivatkozott, hogy a kért 15 iratból 11-et már átadott, kettőt rövidesen elküldenek, és a maradék kettő is megy, "amint lehet". A CIA több ezer iratot benyújtott, s állítása szerint már csak 50-100-zal tartozik.