Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Indiába érkezett Medgyessy Péter

2003.11.02. 10:13
Hatnapos hivatalos látogatásra vasárnap Újdelhibe érkezett Medgyessy Péter miniszterelnök: közel 60 fős delegáció élén folytat a következő napokban tárgyalásokat a dél-ázsiai országban, amely jelenlegi 1,1 milliárd fős lakosságával a Föld második legnépesebb, nagy gazdasági kapacitású országa.

Kíséretében van felesége, Medgyessyné Csaplár Katalin, Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter, Bársony András külügyi, Csepeli György informatikai és hírközlési államtitkár, valamint a belügyi, a honvédelmi, a kulturális és az oktatási tárca egy-egy vezető képviselője. A miniszterelnökkel tartott Indiába mintegy húszfős üzletember-delegáció is, elsősorban a magyar nehéziparban, gépgyártásban, a mezőgazdasági technológiai fejlesztésben érdekelt cégek képviselői, valamint a kamarák vezető tisztségviselői.

A népes magyar delegáció Újdelhin kívül Agrába, Bangalorba és Bombaybe is ellátogat. A látogatás során a kormányok képviselői kétoldalú beruházásvédelmi, a kettős adóztatás elkerüléséről szóló, valamint védelmi együttműködési megállapodást írnak alá, továbbá egy dokumentumot a közös kábítószer-ellenes fellépés érdekében.

Az indiai út szervesen illeszkedik abba az új magyar külpolitikai koncepcióba, amelynek keretében a miniszterelnök az idén Oroszországba és Kínába is ellátogatott.

A mostani tárgyalások egyik fő célja, hogy megerősítse: Magyarországnak az EU-csatlakozással párhuzamosan kiemelten fontosak a távolabbi térségekkel - a rendszerváltás előtt még szorosabban - fenntartott kapcsolatok is. Magyarország szeretne lefaragni a kétoldalú kereskedelemben az elmúlt években tartósan növekvő passzívumból, amelynek értéke tavaly 54 millió dollárt tett ki.

A szoftver- és számítógépfejlesztésben látványos sikereket elérő India a hírek szerint érdeklődik magyarországi befektetési lehetőségek iránt, az indiai fél emellett a vízügy és a gyógyszeripar területén lát lehetőséget a kapcsolatok fejlesztésére. Magyar cégek szívesen részt vennének az indiai nagy erőművi berendezések felújításában, modernizálásában.