Valér
4 °C
8 °C

Al-Kaidásokat és tálibokat utasítottak ki Iránból

MTI
2003.11.02. 14:20
Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet és az afganisztáni tálib milíciák 147 tagjának nevét tartalmazza az a lista, amelyet vasárnapi számában tett közzé az al-Hajat című arab napilap: e személyeket Irán állítólag kiutasította az országból, s erről októberben tájékoztatta is az ENSZ-t.

A szaúdi pénzből Londonban kiadott újság New York-i keltezésű cikkében nem közli a lista eredetét, csak azt, hogy szerepel rajta "29 szaúdi, 12 jordániai, 13 jemeni, hat marokkói, hat tunéziai, egy szíriai, hét szomáli, 35 pakisztáni és 24 más, akinek nemzetiségét nem sikerült megállapítani, s akiket Pakisztánnak adtak át". A felsorolás nem "számol el" 14 további személlyel.

"Irán azt mondja, hogy származási országuknak adta ki őket diplomáciai úton vagy az illető országok teheráni nagykövetségén keresztül" - folytatódik a cikk, amely szerint a 13 jemeni közül hetet Marokkónak adtak át, a hat tunéziait pedig Olaszországnak, de nem derül ki, hogy utóbbiak miért harmadik országba kerültek.

A névsorban szerepel egy osztrák is, akit hazájának adtak ki. A listán nincs olyan jelentős személyisége az Oszama bin Laden vezette al-Kaidának, akit Iránban tartanának fogva - jegyzi meg az AFP franca hírügynökség.