Emőke
-4 °C
9 °C

Kína: agyonvertek egy keresztény nőt a rendőrségi őrizetben

MTI
2003.11.04. 21:49
Egy kínai rendőrőrsön vélhetően halálra vertek egy keresztény vallású kínai nőt, miután az őrizetes családja nem volt hajlandó kifizetni a hatóságok által elengedéséért követelt pénzdíjat - jelentette be kedden a hongkongi Emberi Jogok és Demokrácia Tájékoztatási Központja nevű emberi jogi szervezet.

A keleti Santung (Shandong) tartományban fekvő Pingtu (Pingdu) településen a rendőrség október 29-én "tiltott vallási tevékenység" vádjával őrizetbe vett egy 33 éves keresztény nőt, Csang Hung-mejt (Zhang Hongmei), majd elengedése fejében 3000 jüant (362 dollár) követelt a családjától.

Csang családtagjai visszautasították a követelést, és még aznap a rendőrőrsre mentek tiltakozni. A rokonok láthatták őrizetben lévő szerettüket, és állításuk szerint Csang nem beszélt, arcán, karján és lábán pedig sebeket vettek észre.

A rokonság mintegy 20 tagja október 31-én a település önkormányzata előtt elkeseredett tüntetésbe kezdett, s közel 50 rohamrendőr tudta csak őket, valamint az utcai bámészkodókat az épülettől távol tartani. Az önkormányzat a nyomás hatására ígéretet tett az ügy kivizsgálására.