Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Washington ellenzi az ENSZ-ellenőrök visszatérését Irakba

MTI
2003.11.05. 02:04
A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség vezetőjének kérése ellenére az Egyesült Államok elutasítja az ENSZ fegyverzetellenőreinek visszatérését Irakba. Ezt egy nevének elhallgatását kérő amerikai külügyminisztériumi illetékes közölte kedden Washingtonban újságírókkal. Az illetékes arra reagált, hogy Mohamed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) vezetője előző nap szükségesnek vélte a korábban az iraki fegyverkezési programot vizsgáló ENSZ-ellenőrök és NAÜ-szakértők visszaküldését a közel-keleti országba.

Az amerikai külügyi tisztségviselő úgy magyarázta Washington ellenkezését: a fegyverzetellenőrök feladata az volt, hogy bizonyosságot szerezzenek arról, hogy Irak tisztetelben tartja az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozataiban reá rótt kötelezettségeket. Az események azonban "bizonyos értelemben túlléptek" ezeken a határozatokon, az ellenőröknek pedig a jövőben juthat majd valamilyen szerep Irakban - tette hozzá, megjegyezve azt is: a jelenlegi iraki helyzet nem kedvez az ellenőrök munkavégzésének.

Az ENSZ március közepén, az Egyesült Államok vezette szövetséges erők küszöbön álló iraki hadműveletei előtt vonta az arab országból fegyverzetellenőreit, akik azóta sem tértek vissza Bagdadba. Az amerikai kormány elsősorban azzal indokolta a katonai beavatkozást, hogy Irak tömegpusztító fegyverek birtokában van. Az amerikai katonák a háború utáni élénk kutató munka ellenére azonban máig sem akadtak ilyen iraki fegyverek nyomára - jegyezte meg az AFP hírügynökség.