Piroska
-1 °C
5 °C

Az oroszok nem orroltak meg Hodorkovszkij letartóztatása miatt

MTI
2003.11.05. 22:35
Az oroszok csaknem fele - 44 százaléka - pozitívan ítéli meg Mihail Hodorkovszkij Yukos-elnök letartóztatását, az ellene felhozott vádakat 66 százalék tartja megalapozottnak, míg egynegyedük arról sem tud, hogy az oligarcha őrizetben van.

A moszkvai Romir intézet közvélemény-kutatásának szerdán nyilvánosságra hozott eredményei szerint a megkérdezettek 13 százaléka nem ért egyet a letartóztatással, 29 százalék számára pedig közömbös az ügy.

A legnagyobb orosz olajvállalat elnökét október 25-én helyezték előzetes letartóztatásba, s a főügyészség csalás, okirat-hamisítás, sikkasztás, adócsalás és egyéb törvénysértések miatt emelt vádat ellene. A nagyvállalkozó magánvagyonát 8 milliárd dollárra becsülik.

Minden tizedik orosz Hodorkovszkij politikai ambícióiban látja őrizetbe vétele okát, 52 százalék pedig az üzletember és cége törvénysértéseiben.

A letartóztatás a megkérdezettek 9 százaléka szerint a nagyhatalmú oligarchák üldözésének kezdetét, míg 7 szerint a javak újraelosztásának kezdetét jelenti.

Hodorkovszkij bebörtönzése a résztvevők 20 százaléka szerint kedvező, 50 százalék szerint viszont semmiféle hatást nem fog gyakorolni Oroszország gazdaságára.

A Romir intézet október 30. és november 3. között, 1500 fős mintán elvégzett felmérése során a megkérdezettek 27 százaléka vélekedett úgy, hogy Vlagyimir Putyin elnök "meg akarja erősíteni a jogállamot".