Auguszta
-3 °C
2 °C

A NATO-főtitkár a moldáviai helyzet rendezését sürgeti

MTI
2003.11.06. 17:32
Jaap de Hoop Scheffer, a NATO kijelölt főtitkára megegyezést sürgetett Chisianauban Moldova és annak Dnyeszter menti szakadár területe között.

Moldova területe Ukrajna és Románia közé ékelődik, s közvetlenül szomszédos lesz a NATO területével, amikor Románia - előreláthatólag 2004-ben - csatlakozik az észak-atlanti szövetséghez.

Vlagyimir Voronyin moldovai elnök közlése szerint de Hoop Scheffer támogatta chisinaui tárgyalásain azt az elképzelést, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) foglalkozzék a kérdéssel december elsején és másodikán tartandó maastrichti csúcsértekezletén. (A holland politikus jelenleg egyben az EBESZ soros elnöke is.)

Régen elakadtak a tárgyalások a válság megoldásáról a román nyelvű Moldova kormánya és az orosz ajkú, úgynevezett Dnyeszter menti Köztársaság vezetői között, mert nem tudnak dűlőre jutni a közösen létrehozandó állam jellegét illetően.

A Dnyeszter vidéki szakadár vezetők ragaszkodnak ahhoz, hogy Moldova és a Dnyeszter menti Köztársaság két egyenrangú államként lépjen unióra. Chisinau ezzel szemben föderációt ajánl Tiraspolnak, s a Dnyeszter vidéki államalakulat Moldova alárendelt része lenne a föderáción belül.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft