Auguszta
-3 °C
2 °C

Újabb eljárás egy Jukosz-tulajdonos ellen

MTI
2003.11.06. 18:37
Szabálytalannak minősítette a Jukosz olajtársaság egy fő részvényesének az orosz parlament felsőházába történt beválasztását csütörtökön egy regionális orosz bíróság.

A krasznojarszki területi bíróság az orosz főügyészség tiltakozásának helyt adva törvénytelennek nyilvánította azt, ahogyan Vaszilij Sahnovszkij, a Jukosz vállalat volt moszkvai elnöke elnyerte a Szövetségi Tanács mandátumát az Evenki Nemzetiségi Körzet képviselőjeként.

Moszkvai ügyészek azért támadták meg Sahnovszkij parlamenti mandátumát, mivel az azzal járó mentelmi jog akadályozná az üzletember ellen felhozott adócsalási vádak kivizsgálását.

Sahnovszkij ügyvédei egész egyszerűen nevetségesnek mondták a döntést és a mellette felhozott érveket. Megfigyelők szerint a bíróság nem független döntést hozott, és a mandátum érvénytelenné nyilvánítását már jóval a bírósági tárgyalás előtt eldöntötték.

Vaszilij Sahnovszkij 3,09 százalékos részvényhányaddal rendelkezik a Jukosz olajipari konszernben. A csütörtöki bírósági döntést elemzők azon támadássorozat újabb lépésének látják, amelyet moszkvai ügyészek indítottak a vállalat vezetői ellen.

Az orosz főügyészség 29 millió rubel (232 millió forint) összegű adócsalással vádolja Sahnovszkijt. Képviselői mentességének törlése után bűnvádi eljárást indíthatnak ellene.