Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Lelepleződött a Nagy Románia Párt vezetőjének besúgó múltja

MTI
2003.11.07. 19:40
Corneliu Vadim Tudorról, a Nagy-Románia Párt (PRM) elnökéről immár tizenkilenc év óta nyílt titokként beszélik, hogy önként, lelkesedéssel dolgozott az egykori titkosszolgálatnak. Sokan tudni vélik például, hogy annak idején személyesen is felkereste a Securitate-vezetőket, és feljelentette a román kultúra és irodalom kiemelkedő személyiségeit, köztük Andrei Plesu filozófust is "rendszerellenes tevékenység" miatt.

A Román Hírszerző Szolgálat (SRI) alapító-igazgatója, Virgil Magureanu nemrég nyilatkozatban jelentette ki: ez mind igaz. A Securitate irattárának tanulmányozásával foglalkozó testület vezetője is a nyilvánosság elé lépett bejelentette: az SRI nemrég átadott neki 19 olyan iratcsomót, amely Corneliu Vadim Tudor és az egykori román politikai rendőrség kapcsolatairól tanúskodik.

Sokak szerint Románia a várható NATO-tagság és az Európai Unióhoz való közeledés miatt most "új politikai pályára áll". Romániai elemzők szerint ezért kell a szélsőségesen nacionalista politikust most leléptetni a politika színpadáról.