Alfréd
-2 °C
2 °C

Erődemonstráció Tikritben

MTI
2003.11.08. 09:36
Rajtaütéseket hajtottak végre és kijárási tilalmat rendeltek el az amerikai katonák szombatra virradó éjszaka Tikrítben: a katonák erődemonstrációt tartottak az észak-iraki településen, amelynek közelében előző nap délelőtt - feltehetően találat következtében - lezuhant egy amerikai helikopter, hat katona halálát okozva.

Steven Russel alezredes az AP hírügynökségnek elmondta: a katonák felrobbantottak két, üresen álló házat és tűz alá vettek egy raktárépületet, mert feltételezésük szerint iraki ellenállók a szövetséges erők elleni támadásokra használták az említett épületeket.

Russel elmondta azt is, hogy Tikrítben este tizenegy órától hajnali négy óráig kijárási tilalmat vezettek be. Hasonló korlátozó intézkedés korábban is érvényben volt a városban, de a ramadán muzulmán szent hónap kezdete miatt októberben feloldották.

A szombat hajnali rajtaütések előtt, pénteken késő este az amerikai katonák gránátlövedékeket lőttek ki, harci gépek pedig három bombát dobtak arra a térségre, ahol pénteken délelőtt lezuhant a Black Hawk típusú helikopter. A légnyomás miatt megrezegtek a körzetben fekvő épületek ablakai.

Tikrít, amely Szaddám Huszein megbuktatott iraki elnök szülővárosa, az amerikai egységekkel szembeni ellenállás egyik gócpontja.