Klaudia
-4 °C
2 °C

Teherszállító gépeket térithet el az al-Kaida

MTI
2003.11.08. 10:57
Teherszállító repülőgépekkel kísérelhet meg terrorcselekményeket végrehajtani amerikai érdekeltségek ellen az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat, legalábbis az elmúlt hetekben az amerikai hatóságok birtokába jutott hírszerzési értesülés szerint az al-Kaida igyekszik feltérképezni ennek lehetőségeit.

Mint egy neve mellőzését kérő amerikai tisztségviselő pénteken a Reuters hírügynökségnek elmondta, az értesülésből ugyan nem állapítható meg az esetleges terrortámadás időpontja és helyszíne sem, de az mindenképpen arra utal: az Oszama bin Laden vezette terrorhálózat érdeklődik az iránt, hogy esetleg polgári teherszállító repülőgépeket használjon fel amerikai célpontok elleni merényletekhez. Nem zárható ki, hogy a terrorcselekményeket az Egyesült Államokban hajtaná végre a szervezet.

A teherszállító repülőgépekkel végrehajtandó merényletek lehetőségére egy nappal azután hívták fel az amerikai hatóságok a figyelmet, hogy az amerikai külügyminisztérium csütörtökön fokozott terrorveszély miatt óvatosságra intette a Közel-Keleten tartózkodó, vagy oda készülő amerikai állampolgárokat. A tárca külön megjegyezte, hogy terroristák repülőgépeket vagy hajókat téríthetnek el.