Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Dzurinda izraeli útja előtt az antiszemitizmusról

MTI
2003.11.09. 20:50
Mikulás Dzurinda szlovák kormányfő hétfőn kezdődő hivatalos izraeli látogatása előtt kijelentette, nem tart attól, hogy vendéglátói kényelmetlen kérdéseket tesznek fel neki, amiért a napokban felmerült, hogy a szlovák titkosszolgálat (SIS) antiszemitizmus gyanújára okot adó magatartást tanúsít. A kérdést az indokolta, hogy október végén a titkosszolgálat által korábban lehallgatott liberális napilap, a SME kiderítette: a szolgálat egyik titkos jelentésében azt írta Milos Ziak szlovák íróról, egy szlovák-izraeli kereskedelmi vállalkozás vezetőjéről, hogy "Milos Ziak zsidó, akinek a felesége, Marina, lánykori nevén Mesezniková pedig orosz zsidó."

Ziak egyike volna annak az állítólagos "csoportocskának", melynek tagjairól - igaz nem nevesítve -Dzurinda a nyár végén államellenes szervezkedés gyanúja okán beszélt egy nyilatkozatában. A botránnyá dagadt ügy kapcsán az izraeli útja előtt sajtótájékoztatót tartó Dzurinda az újságírók kérdésére azt válaszolta: Szlovákia már nincs abban a helyzetben, hogy magyarázkodnia kelljen, hiszen a demokrácia és az emberi jogok tiszteletben tartását már sokszor és nehéz gyakorlati helyzetekben bizonyította. Úgy vélte, az államok és a nemzetek közti kapcsolatokat nem a pletyka-szintjén elhangzott ügyek, újságcikkek, és nem is holmi érdekek nyomán folyó játszmák alakítják.

A szlovák kormányfő vasárnap azt is teljes határozottsággal kizárta, hogy az országban bármelyik állami szerv nemzetiségi vagy felekezeti hovatartozása alapján gyűjtene adatokat emberekről. Dzurinda - mint ezekben a hetekben már többször megtette - ezúttal is teljes bizalmáról biztosította Ladislav Pittnert, a titkosszolgálat igazgatóját, aki - mint mondta - az antiszemitizmus legkisebb megnyilvánulásai ellen is teljes határozottsággal és kemény kézzel lép fel.