Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Atomreaktor elleni támadást terveztek Ausztráliában

MTI
2003.11.10. 06:03
Atomreaktor elleni támadást tervezett feltehetően egy hazájának nemrég kiadott francia állampolgár az ausztráliai Sydney körzetében - állította hétfőn egy ausztrál újság. A The Australian című lap titkosszolgálati forrásból szerzett értesülései szerint az október 17-én hazájába kitoloncolt Willie Brigitte a kutatási és orvosi célokra szánt nukleáris anyagokat előállító Lucas Heights reaktor felrobbantásának gondolatával foglalkozott. A robbanószerkezetek szakértőjének gyanított férfi érdeklődött állítólag egy tengeri támaszpont és más katonai létesítmények után is.

Az ausztrál hatóságok azt követően vették őrizetbe Brigitte-et, hogy francia kollégáiktól figyelmeztetést kaptak, miszerint a terroristagyanús férfi az ötödik kontinensen tartózkodik. A férfit a lap tudomása szerint az al-Kaida terrorszervezettel és a kasmíri függetlenség ellen harcoló egyik pakisztáni székhelyű csoporttal is kapcsolatba hozzák.

Brigitte a lap szerint jelenleg egy Párizs környéki börtön lakója, és vallomásra próbálják bírni feltételezett terroristakapcsolatairól. Az ausztrál reaktor körzetében fokozták a biztonsági intézkedéseket, és a hatóságok ellenőrizték azokat a személyeket is, akikkel a férfi sydneyi tartózkodása idején kapcsolatban állt - idézte a lapot az AP hírügynökség.